VGA kabels

VGA kabel kopen en of een nieuwe VGA kabels bestellen? Dat kan bij Het Onderdelenhuis, de specialist voor audio- en videokabels. Let bij het uitzoeken van een kabel erop dat je een kabel kiest die niet langer is dan strikt noodzakelijk. Op deze manier voorkom je onnodig kwaliteitsverlies. Noteer voordat je een kabel bestelt de resolutie die de apparatuur gebruikt. Een hogere resolutie vraagt om een kabel van een hogere kwaliteit. Kies een kabel die geschikt is voor dezelfde of een hogere resolutie. Met een VGA omvormer is het mogelijk om je VGA apparatuur op bijvoorbeeld een HDMI in- of uitgang aan te sluiten.

VGA kabel kopen

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


Wat zijn VGA kabels

VGA (Video Graphics Array) is bij computers jarenlang een belangrijke verbindingsnorm geweest voor de verbinding met een beeldscherm. In die tijd waren er alleen maar analoge CRT monitoren. Het was dus een logische stap om de gehele conversie van een digitaal naar een analoog beeldsignaal dat in een monitor eenvoudig naar zichtbaar beeld omgezet kon worden door de PC te laten doen. Door de ontwikkelingen in de computerindustrie is er regelmatig een nieuwe versie uitgebracht om de hogere beeldresoluties te kunnen weergeven. De diverse mogelijkheden zoals kleurendiepte, kleurenpallet en resolutie werden oorspronkelijk aangegeven met een lettercombinatie zoals SVGA, XGA, SXGA, UXGA. Een analoge beeldsignaaloverdracht zoals bij VGA heeft een aantal nadelen. Dit is ook de belangrijkste reden waarom deze analoge aansluiting bij nieuwe apparatuur steeds vaker weggelaten wordt, dit in het voordeel van de digitale HDMI of Displayport aansluitingen.

VGA kabels

Een VGA kabel bevat geen actieve componenten en heeft een standaard connector. Dit is een DB 15 connector. Een computer en monitor hebben vrijwel altijd een female DB 15 connector. Een standaard monitorkabel heeft daarom twee DB 15 male connectors. De VGA verlengkabel heeft aan de ene kant een DB 15 stekker en aan de andere kant een DB 15 contrastekker. Er is geen grens vastgelegd voor de maximale lengte van een VGA kabel, maar omdat het een analoog beeldsignaal is zal de kwaliteit per meter kabel iets afnemen. Bij een korte kabel zal dit niet snel te zien zijn, maar dit is wel goed te zien als je een langere kabel gebruikt. Elke VGA kabel is op dezelfde manier bedraad en daardoor geschikt voor verschillende resoluties. Toch vindt je bij ons een indeling van kabels naar resolutie. Een signaal voor een hogere beeldresolutie neemt meer bandbreedte in beslag. Bij een hogere resolutie moet een kabel dus geschikt zijn voor signalen met een hogere frequentie. Gebruikt je een kabel die alleen geschikt is voor een lage resolutie, dan zal dit voor een hoge beeldresolutie een minder scherp beeld opleveren.

Kies de juiste kabel

Bij het kiezen van een VGA kabel is het belangrijk om te zorgen dat de kabel nooit langer dan noodzakelijk is. Elke extra meter zal tot een extra verzwakking van het signaal leiden, iets dat een iets mindere beeldkwaliteit zal geven. Daarnaast is het belangrijk om een kabel te kiezen die geschikt is voor de beeldresolutie van het desbetreffende apparaat. Een hoge beeldresolutie vraagt om meer bandbreedte en daarom om een kabel van een hogere kwaliteit. Je kan een kabel die geschikt is voor een hogere beeldresolutie zonder problemen of kwaliteitsverlies gebruiken voor een signaal met een lagere resolutie. Wil je het beeldsignaal over een grote afstand overdragen, dan heeft Het Onderdelenhuis enkele oplossingen die speciaal voor dit doel zijn ontwikkeld. Met een VGA verlenger kan je zonder problemen een afstand tot maximaal 300 meter overbruggen. Een verlenger bestaat uit een lokale en een remote unit die onderling via een UTP kabel worden verboden.

VGA adapters & omvormers

Regelmatig doen zich situaties voor waar het niet mogelijk is om een kabel rechtstreeks aan te sluiten. Wil je VGA kabels onderling op elkaar aansluiten dan kan je kiezen uit een ruim assortiment van verschillende types VGA adapter. Met een VGA splitter is het mogelijk om het beeldsignaal te splitsen in twee verschillende signalen. Een splitter is ideaal als je meerdere monitoren op dezelfde uitgang wilt aansluiten. Hier vindt jij bij ons verschillende passieve en actieve splitters met twee of meer uitgangen. De actieve splitters zijn ideaal voor een informatiesysteem waarbij meerdere monitoren op verschillende plaatsen worden opgehangen. Wil je een monitor of beamer aansluiten die over een HDMI ingang beschikt, bestel dan een VGA naar HDMI omvormer. Let op: deze omvormers bevatten een chip en werken maar in één richting. Wil je het signaal andersom converteren, kies dan de omgekeerde convertor. Naast deze omvormers levert Het Onderdelenhuis ook omvormers die het signaal naar minder bekende en oudere normen kunnen omzetten.