Luidspreker Kabels

Ben jij op zoek naar hoogwaardige luidspreker kabels? En wil jij een luidspreker kabel kopen? Of juist meerdere luidspreker kabels bestellen voor je eigen muziekinstallatie? Dat kan bij Het Onderdelenhuis, de specialist voor audiokabels. Een goede speakerkabel zorgt ervoor dat je audio-installatie maximaal kan presteren? Het Onderdelenhuis heeft een uitgebreid assortiment audiobekabeling met diverse kabeldiameters. Je kan hier een nieuwe audiokabel per meter bestellen. Of voordelig een hele rol luidspreker kabel kopen. Let bij het bestellen op de juiste diameter van de ader. De minimale diameter is afhankelijk van de lengte van het snoer en de impedantie van de aangesloten speaker.

Luidspreker kabel kopen

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


Luidspreker kabels

Bij het aansluiten van een audio-installatie wordt er vaak bekabeling meegeleverd. Helaas bereik je met deze meegeleverde kabels zelden topprestaties en dat is jammer. Zeker als je een dure audio-installatie heeft gekocht. Daarom is het voor iedereen die van een goede audiokwaliteit houdt de moeite waard om in een goede luidspreker kabel te investeren. Maar wat is een goede luidspreker kabel en waarom heeft een luidspreker kabel zoveel invloed op de uiteindelijke audiokwaliteit? Moderne speakers hebben een lage impedantie. De impedantie is de verhouding tussen de wisselstroom die door een speaker loopt en de wisselspanning die over de aansluitklemmen van de speaker staat bij het weergeven van geluid. De impedantie wordt door de fabrikant van de speaker opgegeven en is bij moderne modellen 4 of 8 Ohm (Ω). Wordt er een te dunne luidspreker kabel gebruikt dan is de impedantie relatief hoog en treedt er in de bekabeling veel ongewenst signaalverlies op. Het is daarom belangrijk dat de impedantie van de luidspreker kabel zelf zo laag mogelijk is om ongewenste verliezen te voorkomen.

Luidspreker kabel kwaliteit

Ook bij een laag vermogen is het verschil tussen een goede en minder goede luidspreker kabel duidelijk te horen. Er zijn enkele elektrische eigenschappen van een luidspreker kabel die een belangrijke rol spelen bij een goede signaaloverdracht. De capaciteit van een luidspreker kabel heeft in samenwerking met de impedantie van de bekabeling een dempende invloed op de hoge tonen. Hierdoor kan het geluid dof klinken en is er weinig definitie in de audioweergave waar te nemen. Hoe lager de impedantie van een luidspreker kabel is, hoe minder dit effect is waar te nemen. Een lage impedantie wordt bereikt door een dikke ader. De inductie van een kabel heeft een dempend effect op de weergave van de lage tonen. Is deze demping te hoog dan is de subwoofer elektrisch niet strak met de uitgangstrap van de versterker gekoppeld. Dit kan leiden tot een wollige ongedefinieerde basweergave. Ook bij dit dempingseffect geldt: hoe lager de impedantie van de bekabeling hoe minder dit effect is waar te nemen. Hier zorgt een dikke ader voor een lage demping.

Luidspreker kabel dikte

De dikte van een luidspreker kabel wordt opgegeven bij de afmetingen van de koperader. Omdat de kunststofisolatie niet geleidt, telt de dikte van de isolatie niet mee. De eenheid die gebruikt wordt is de millimeter kwadraat, afgekort tot mm². Bij zowel de invloed van de kabelcapaciteit als de kabelinductie geldt: hoe langer een luidspreker kabel is, hoe dikker deze moet zijn om de dempingseffecten binnen aanvaardbare grenzen te houden. Is een snoer twee keer zo lang dan zal het aderoppervlak twee keer zo dik moeten zijn voor hetzelfde lage dempingseffect. Het dempingseffect is bij een speaker van 4 Ohm twee keer zo groot als bij een speaker met een impedantie van 8 Ohm. Bij een 4 Ohm speaker heeft u dus een dikker snoer nodig om bij dezelfde lengte hetzelfde resultaat te behalen. Onderstaande tabel geeft een indicatie welke aderoppervlakte je nodig hebt bij een bepaalde lengte en luidsprekerimpedantie. Hierbij geldt dat je altijd een dikker snoer mag kiezen, maar dat het af te raden is om een dunnere bekabeling te kiezen.
Aderoppervlak mm² 4 Ohm luidspreker maximale lengte 8 Ohm luidspreker maximale lengte
0.35 mm2 2 meter 4 meter
0.5 mm2 3 meter 6 meter
0.75 mm2 4 meter 9 meter
1.5 mm2 9 meter 17 meter
2.5 mm2 14 meter 29 meter
4 mm2 23 meter 46 meter
6 mm2 34 meter 69 meter

Speaker bekabeling

Heb je de minimum aderoppervlakte bepaald, dan kan je gaan bepalen welk type luidspreker kabel het beste bij je eigen situatie past. Heb je regelmatig luidspreker kabel nodig, dan is het voordelig om luidspreker kabel op rol te bestellen. Dan heb je niet alleen altijd bekabeling op voorraad, maar ben je ook nog eens voordelig uit door de lage meterprijs. Of wil jij liever je snoeren rechtstreeks of met banaanstekkers op een speaker aansluiten, dan kan je het beste kiezen voor enkele geïsoleerde bekabeling. Wil je gebruikmaken van een jack of speakon connector, dan kan jij het beste kiezen voor een kabeltype met een ronde tweede isolatie, dit omdat deze kabel beter geschikt is voor connectormontage. Naast losse snoeren verkoopt Het Onderdelenhuis ook bekabeling met de door jouw gewenste connectors. Of denk hierbij aan de veel gebruikte banaanstekker die speciaal geschikt is voor de dikke kabelader.

Luidspreker bekabeling aansluiten

Luidspreker kabels hebben een markering. Dit kan een ribbeltje, gekleurde lijn op de isolatie van één van de aders of een andere vorm zijn. Het kan ook voorkomen dat beide aders een verschillende kleur isolatie hebben. Op deze manier zijn de aders goed te onderscheiden. Sluit de rode aansluiting (+) van de versterker aan op de rode aansluiting (+) van de luidspreker kabel en de zwarte aansluiting (-) op de zwarte aansluiting (-). Er zal niks stuk gaan aan het apparaat of de bekabeling als dit verkeerd is aangesloten. De geluidskwaliteit zal wel sterk achteruit gaan door het faseprobleem.

Luidspreker kabel bestellen

Wil jij een nieuwe luidspreker kabel kopen? Of juist meerdere luidspreker kabels bestellen? Dat kan bij Het Onderdelenhuis, de specialist voor allerlei video- en audiokabels.