Kniepertjesijzer Kopen Met Recept

Kniepertjesijzer Kopen?

knijpertjesijzerHet kniepertjesijzer wordt weer uit de kast gehaald, er worden kniepertjes gebakken. Het Onderdelenhuis heeft een kniepertjesijzer in de aanbieding! Maak er gebruik van, de eeuwenoude ijzerkoeken zijn lekker . De tijd van het jaar is weer aangebroken. De bladeren vallen van de bomen en het weer wordt kouder. Dat betekend dat in de regio mensen weer aan de slag gaan met het bakken van knijpertjes lokaal beter bekend als “kniepertjes”. Het kniepertjes bakken is een eeuwenoude traditie. In Drenthe, in de plaats Coevorden werden in vroeger tijden de ijzerkoeken uitgedeeld aan minderbedeelden. In 1770 werd een poging gedaan dit gebruik te verbieden, wat leidde tot het IJzerkoekenoproer. Sinds dien is het in Drenthe en omstreken een zeer geliefd zoet koekje van eigen deeg.

Kniepertjes bakken met een ijzer

Een kniepertie (knijpertje of kniepertje, soms ijzerkoek) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten, vooral in Drenthe (knieperties, iezerkoekies), Groningen (kniepertjes, kniepkoukies), Twente (knieperkes), en de Achterhoek. Knieperties worden gebakken in speciale knijpertjesijzers of beter bekend als knijpertjesijzer. Vroeger waren dit smeedijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt. Ze worden ook commercieel geproduceerd zoals het merk Cloer kniepertjesijzer.

Kniepertjesijzer gebruiken

Het meest lijken knieperties nog op oubliehoorns zoals gebruikt voor schepijs; echter het recept is anders: zoeter, en met kaneel. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom. Anderen verkiezen een platgeknepen kniepertie. Volgens de streekgebonden traditie zijn de wafeltjes in december plat om als kniepertie gepresenteerd te worden, en worden ze vanaf nieuwjaarsdag als nieuwjaarsrolletje (of rolletje of rollechie(n)) gepresenteerd. De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen; op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar, een nieuwgeboren baby in zijn windselen. De platte versie wordt vooral in Drenthe en in de noordwesthoek en Salland van Overijssel gezien, de opgerolde versie meer in Groningen, Twente en de Achterhoek. De platte koekjes kennen een andere receptuur dan de rolletjes. Beide worden in eenzelfde knijpertjesijzer bereid. Het koekjesbeslag is deeg. Deze worden in kleine bolletjes gerold die vervolgens in het ijzer geplaatst worden. Na enkele minuten is het knijpertje gaar en kan het uit het ijzer verwijderd worden om af te koelen en plat gegeten te worden. Rolletjes worden gemaakt van een vloeibaar beslag dat in het ijzer wordt geschonken. Na enkele seconden wordt het uit het ijzer gehaald en vlug rond een houten stokje opgerold tot een rolletje. Eenmaal afgekoeld kan het desgewenst opgevuld worden met slagroom.

Kniepertjes recept

Een overheerlijke en fijne traditie uit het Noorden van het land: op Nieuwjaarsdag eet je ze opgerold en gevuld met slagroom. Krijg je al zin om kniepertjes te bakken en daarna te eten? Haal dan snel de volgende boodschappen in huis: – 500 gr bloem – 250 gr witte basterdsuiker – 250 gr gewone kristalsuiker – 200 gr boter (margarine) – 3 eieren – 1 zakje vanillesuiker – 4-5 eetlepels lauw water – knijpertjesijzer En is goed voor ongeveer 100 á 150 knieperties.