Toont alle 5 resultaten

Jack Kabels

De 3.5 mm jack kabels zijn veelgebruikte snoeren voor het aansluiten van audio-apparatuur. Wil jij een jack kabel kopen en of nieuwe jack kabels bestellen? Dat kan bij Het Onderdelenhuis, de specialist voor audiokabels. Een goed voorbeeld van een jack kabel is het snoer dat aan een headset zit, waarmee jij de headset eenvoudig op je smartphone of tablet kan aansluiten. Het Onderdelenhuis heeft een ruim assortiment jack kabels in diverse snoerlengtes met diverse formaten stekkers. Ben je op zoek naar een audio split jack kabel of een andere audio verloopkabel?

Jack kabel kopen

4,99
3,99

Computer Accessoires

Headset zwart 3,5mm jack

8,99

Wat zijn jack kabels

Dit type jack kabel is een veel gebruikte bekabeling voor het overdragen van een audiosignaal. Vrijwel iedereen kent deze kabel met 3,5 millimeter plug als het stekkertje dat aan de oordopjes voor een smartphone zit. Speel jij elektrische gitaar, dan ken je de 6,3 mm jack kabel van een gitaarkabel die je in jouw gitaar en versterker plugt. Sommige apparaten, bijvoorbeeld goedkopere audio apparatuur of draadloze telefoons, hebben daarnaast een nog kleinere 2,5 mm aansluiting. Meestal moet er dan gebruikgemaakt worden van een verloopstekker van 2,5 naar 3,5 mm om toch bijvoorbeeld van een reguliere koptelefoon gebruik te kunnen maken. Voordelen zijn met name het ruimtebesparend design en de eenvoud van de verbinding, deze kabel is zeer gemakkelijk in gebruik. Doordat de plug rond is, maakt het niet uit hoe je hem in-plugt. Druk de plug in de connector tot deze niet meer verder wil, waarbij je een klik voelt ter bevestiging dat de plug correct ingeplugd is. Het verwijderen van dit type kabel is logischerwijs even gemakkelijk: pak de stekker beet en trek hem uit het apparaat. Bij voldoende kracht zal de connector vanzelf los klikken. Nadeel is het ontbreken van een mechanische vergrendeling en daardoor een kleine kans op kortsluiting of andere beschadiging bij extreem onhandig gebruik. Let op: trek nooit aan het snoer, maar pak altijd de plugbehuizing beet. Als je een plug verwijdert door aan het snoer te trekken, kunnen daardoor de geleiders in het snoer beschadigen. Dat zal een slechte en krakende verbinding veroorzaken.

Jack plug soorten

In de audiowereld worden verschillende varianten van deze pluggen gebruikt. De bekende 3,5 millimeter jack plug heeft drie verschillende basisuitvoeringen. Je kan deze uitvoeringen herkennen aan het aantal isolatieringen aan het einde van de stekker. Deze ringen verdelen de plug in verschillende elektrische aansluitingen. Een plug met maar één isolatiering is een mono stekker. Deze kom je in de praktijk minder vaak tegen. Een bekende toepassing was in vliegtuigen waar twee mono pluggen, die mechanisch één stekker vormden, werden gebruikt voor de stereo headset waarmee je in een vliegtuig muziek kunt luisteren of naar een film kunt kijken. Een andere toepassing is de instrumentkabel, voor zover dat instrument mono is. Denk bijvoorbeeld aan een (bas)gitaar. Een plug met twee isolatieringen is een stereo plug. Deze heeft drie elektrische aansluitingen. De tip voor het linkerkanaal, de geleidende ring voor het rechterkanaal en de rest van de zogenoemde schacht (ook wel huls of sleeve genoemd) voor de gemeenschappelijke massa. Deze plug vindt je aan iedere headset of set oordopjes zonder microfoon en is daardoor een van de meest gebruikte varianten. De jack plug met drie isolatieringen werd geïntroduceerd voor het gebruik van een headset met ingebouwd microfoontje. Het extra contact wordt voor het microfoonsignaal gebruikt.

Jack / Audiosplitter

Met een audiosplitter is het mogelijk om twee headsets op één audio-uitgang van bijvoorbeeld je smartphone aan te sluiten. Op deze manier kan je samen van dezelfde muziek genieten. Het Onderdelenhuis levert die jack kabel audio splitter in verschillende uitvoeringen. Er is een uitvoering met losse contrastekkers. Ook is er een uitvoering waarbij beide contrastekkers in een blokje zitten en de stekker aan een kabeltje zit. Verder is er een uitvoering waarbij zowel de het stekkertje als de contrastekkertjes in een blokje zitten. Let op dat, als je een stereo audio splitter gebruikt, je de microfoon van jouw headset niet kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het voeren van een telefoongesprek. Wil je toch de microfoon kunnen gebruiken, bestel dan niet een stereo maar een vierpolige audio splitter. Deze zorgt ervoor dat het microfoonsignaal van beide headsets aan je smartphone wordt doorgegeven. Bij het gebruik van een vierpolige splitter is het belangrijk om twee headsets te gebruiken die beiden van een microfoon voorzien zijn. Is een van beide niet van een microfoon voorzien, dan zal bij het aansluiten van de headset zonder microfoon het microfoonsignaal van de headset met microfoon slecht of niet worden doorgeven.

Speciale jack kabels

Er zijn veel verschillende soorten van dit snoer voor speciale doelen. De OMTP of CTIA verloopkabel heeft aan de ene kant een vierpolige 3,5 millimeter jack. Aan de andere kant zit een rode en groene 3,5 contra plug. Met dit verloopsnoertje kan je een traditionele headset met twee 3,5 millimeter jackstekkers op een smartphone aansluiten. Let op: er zijn twee standaarden die beiden een verschillend aansluitschema hebben. Voor Apple apparatuur heb je een verloopsnoertje volgens de CTIA standaard nodig. Andere smartphones gebruiken nog vaak de OMTP standaard. Let er bij het bestellen op dat je een snoertje volgens de juiste standaard bestelt. De jack kabel met volumeregelaar heeft een ingebouwde volumeregelaar. Deze versie kan gebruikt worden om een headset uit te breiden met een handmatige volumeregelaar. Handig als je bijvoorbeeld veel telefoongesprekken voert via jouw headset. Een professionele jack kabel is voorzien van goud vergulde contacten. Deze contacten zijn hierdoor slijtvast en hebben geen last van oxidatie, waardoor ze lang meegaan en steeds goed contact maken. Met een jack-naar-tulp kabel kan je eenvoudig je smartphone rechtstreeks aansluiten op een ingang van de versterker met tulp aansluitingen. Zo heb je geen extra verloopstekker nodig.