Instrument Kabels

Instrument kabel kopen en of meerdere nieuwe instrument kabels bestellen. Dat kan bij Het Onderdelenhuis, de specialist voor audiokabels. Er zijn tal van instrumenten die op een geluidsinstallatie moeten worden aangesloten om goed hoorbaar te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische gitaar of keyboard. Een instrument kan met een instrumentkabel op de geluidinstallatie worden aangesloten. Een instrumentkabel kopen is echter niet altijd even gemakkelijk. Welke instrumentkabel heeft de juiste aansluitingen? Welke kabel biedt het beste geluid? Het doel waarmee jij een instrumentkabel koopt kan bepalend zijn bij de keuze voor de juiste instrumentkabel.

Instrument kabel kopen

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


Instrument kabels

Instrument kabels met een hoge geluidskwaliteit zijn bij Het Onderdelenhuis te verkrijgen. Wanneer je op internet naar recensies van instrumentkabels zoekt, zal jij verrast worden door het grote aantal merken die kwalitatief goede kabels aanbieden. De ene klant kiest voor merk A, de ander geeft de voorkeur aan het merk B. Daarbij beweert de een dat een goedkope instrumentkabel dezelfde kwaliteit kan bieden als een veel duurdere variant, terwijl anderen het tegenovergestelde zeggen. Om je eigen mening te kunnen vormen kan je naar de specificaties van verschillende instrumentkabels kijken. Kijk bijvoorbeeld naar de weerstand, capaciteit en zelfinductie van de kabels. Des te lager de weerstand en zelfinductie is, des te beter is vaak de signaalkwaliteit. Bij een te hoge weerstand zouden de hoge tonen van het instrument minder goed hoorbaar kunnen zijn. Je kan de kwaliteit van een instrumentkabel ook enigszins aflezen aan de dikte van de kabel, maar dat is niet altijd het geval.

Instrument kabel aansluiting

Niet onbelangrijk is de aansluiting van een instrumentkabel. Het kan per instrument verschillen welke aansluiting je dient te gebruiken. Bekijk daarom vooraf welk type aansluiting jij nodig hebt. Veel instrumenten hebben een “jack female”-aansluiting, waar de instrumentkabel met een “jack male” ingestoken kan worden. Mocht je een “jack male”-aansluiting op een kabel zien: door twee verschillende aansluitingen met elkaar te verbinden kan je een instrumentkabel ook verlengen. Het op deze manier verlengen van een instrumentkabel kan de geluidskwaliteit verlagen en wordt zodoende afgeraden. Verstandiger is het dan ook om in zo’n geval voor een langere instrumentkabel aan een stuk te kiezen. Bij de aansluitingen zijn sommige aansluitpunten gehoekt, iets dat ideaal is voor een gitaar. Door de gehoekte aansluiting valt de kabel mooi langs de gitaar. Zo heb je tijdens het spelen minder last van de kabel!

Instrument kabel met Jack of XLR

Over het algemeen zal je twee soorten connectoren tegenkomen bij instrumentkabels: Jack en XLR. De laatste wordt ook wel Cannon plug genoemd, maar eigenlijk is dat een fabrikantennaam. De XLR pluggen zie je meestal bij microfoons en maar zelden bij instrumenten. Regelmatig zie jij wel verloopkabels van male jack naar female XLR. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het direct aansluiten van een instrument of microfoon op een mengpaneel. Kijk dus voor het bestellen van een instrumentkabel welke aansluiting het instrument heeft, maar ook waar jij het instrument op wil aansluiten. Zo hebben de meeste instrumentversterkers female jack aansluitingen, maar bij een mengpaneel kan je vaak kiezen tussen input via een female of via een female XLR.

Dikke of dunne kabel kopen

Een dunne kabel is makkelijk op te rollen en mee te nemen. Toch is een dikke kabel vaak beter dan een dunne instrumentkabel. De dikte van een kabel wordt normaliter beschreven als de aderdikte van de kabel. Bij een dikkere kabel is de afscherming vaak groter, waardoor de kans op ruis in het geluid van de versterker kleiner is. Dunnere kabels bieden meestal een veel minder grote afscherming, wat de kans op ruis juist laat toenemen. Ongeacht de dikte: let ook op de stijfheid van de kabel. Hoe goed een dikke kabel ook mag klinken, een kabel die niet “meebeweegt” is bij het bespelen van een instrument behoorlijk lastig. Ook de lengte van de instrumentkabel kan bepalend zijn voor de kwaliteit van het signaal dat via deze geluidskabel vervoerd wordt. Des te langer een kabel is, des te groter is de verzwakking van de signaalkwaliteit. Kies bij voorkeur voor een kabel die precies de lengte heeft die jij nodig hebt.

Instrument kabel merken

Zoals eerder beschreven werd zijn op internet een groot aantal recensies te vinden over de instrumentkabels van verschillende merken. De ene muzikant is fan van een kabel van merk A, terwijl een andere muzikant juist de voorkeur geeft aan een goedkoper model van merk B. Dit maakt het lastig om merken aan te geven die garant staan voor een hoge kwaliteit. Dit betekent echter niet dat een goedkopere kabel geen goede kwaliteit levert. Het prijsverschil zit onder meer in de lengte van de kabel, de stevigheid van de aansluitingen en de dikte van de kabel. Het is van de situaties waarin jij een instrumentkabel wilt gaan gebruiken afhankelijk, welke kabel het meest geschikt voor je is. Een kapotte plug of een kabelbreuk vormt bij het oefenen in je eigen garage een minder groot probleem dan op het podium. Daarbij wil je op het podium verzekerd zijn van een optimale geluidskwaliteit.

Instrumentkabel tips

Het moge duidelijk zijn dat je bij de aanschaf van een instrumentkabel de keuze heeft uit tal van verschillende kabels en kabelmerken. Onderstaand hebben we de belangrijkste punten nog eens kort opgesomd:
  • Kies voor een instrumentkabel met de juiste aderdikte om verzekerd te zijn van een hoge geluidskwaliteit;
  • Probeer de lengte van een kabel te beperken om het verlies van geluidskwaliteit tegen te gaan;
  • Zorg dat je de juiste aansluitingen gekozen heeft om het instrument op een versterker of geluidsinstallatie aan te kunnen sluiten;
  • Een duurdere instrumentkabel van bekende merken is ideaal voor tijdens een optreden. Mocht je in de garage willen kunnen spelen, dan volstaat een goedkopere variant vaak.

Instrument kabel bestellen

Wil jij een instrument kabel kopen? Of juist meerdere nieuwe instrument kabels bestellen? Dat kan bij Het Onderdelenhuis, de specialist in audiokabels. Voor meer informatie neem gerust contact met ons op.